THE DEEP DARK WOODS – CHANGING FACES

Artiest info
Website
facebook

Label: Six Shooter Records

De Canadese alternatieve countryformatie ‘The Deep Dark Woods’ uit Saskatoon, Saskatchewan werd opgericht in 2005 door zanger, gitarist en songschrijver Ryan Boldt. In 2006 verscheen hun naar de groep vernoemde debuutplaat die al meteen op onze aandacht en bijval kon rekenen. Sindsdien volgen we het werk van deze band van zeer nabij. Al hun volgende albums kregen bij ‘Rootstime’ de welverdiende lofbetuigingen. “Hang Me, Oh Hang Me” uit 2007, “Winter Hours” uit 2009, “The Place I Left Behind” uit 2011, “Jubilee” uit 2013 en “Yarrow” uit 2017 werden stuk voor stuk als schitterende albums omschreven en het kan dan ook niet anders dan dat we nu ook hun allernieuwste release “Changing Faces” de muzikale hemel willen inprijzen.

De oorspronkelijke bezetting van ‘The Deep Dark Woods’ bestond naast Ryan Boldt uit bassist Chris Mason, gitarist Burke Barlow en drummer Lucas Goetz.In 2009 kwam daar Geoff Hilhorst bij als pianist-organist en in 2012 werd gitarist Burke Barlow vervangen door multi-instrumentalist Clayton Linthicum, bekend als de helft van het momenteel populaire countryduo ‘Kacy & Clayton’ naast zangeres Kacy Anderson. Goetz en Mason hebben de groep in de voorbije jaren ook verlaten en ze werden vervangen door Evan Cheadle op elektrische gitaar en Mike Silverman op drums.

Op het album “Changing Faces” staan maar acht tracks, goed voor een half uur zeer genietbare muziek, gekenmerkt door de geweldige diepdonkere zangpartijen van frontman Ryan Boldt. Kacy Anderson verzorgt backing vocals op vijf van de acht songs en violiste Maria Grigoryeva en celliste Lyudmila Kadyrbaeva dragen als strijkers bij aan twee nummers op deze plaat: “My Love For You Is Gone” en “Everything Reminds Me” dat u op de tweede video kunt beluisteren. De eerste video laat u genieten van het heerlijk mooie liedje “How Could I Ever Be Single Again” waar ‘Kacy & Clayton’ voor het eerst hun steentje aan bijdragen.

Het zo herkenbare stemgeluid van Ryan Boldt betovert op deze plaat echter al vanaf de eerste track ”Treacherous Waters”, een schitterende melodieuze en melancholische ballad die ons ook qua instrumentatie zeer sterk weet te overtuigen. De tristesse druipt daarna af van de nummers “My Love For You Is Gone” en “Anathea”. Opgewekte vrolijkheid moet u trouwens niet verwachten van deze songs van ‘The Deep Dark Woods’ maar sfeervolle, vaak donkere momenten zijn er te over in melancholische liedjes als “When I Get Home Tonight”, “Everything Reminds Me”, “In The Meadow” en slotsong “Yarrow”, de titel van hun vorige plaat maar niet als dusdanig op die cd terug te vinden.

(valsam)